środa, 29 lipca 2015

Gotuj z Post Mortem



 Gotowanie to sztuka. Wybierz dobre, świeże składniki. Dokładnie przyjrzyj się, czy mięso jest młode, dobrze odżywione, niezbyt otłuszczone, ale też nie przesadnie wychudzone - powiedzmy, że po prostu zadbane. Warunki, w jakich wzrastało, mają duży wpływ na jego smak: antybiotyki, środki czyszczące, żywienie i zachowanie potrafią zakwasić mięso, co całkowicie zmienia nie tylko jego walory smakowe, lecz również odżywcze. Jeśli chodzi o wyposażenie Twojej kuchni, najważniejsze są noże - te rzeźnickie sprawdzą się świetnie, choć japońskie ze stali nierdzewnej również są godne polecenia, ze względu na ich cudowną ostrość. Gdy zaczniesz oprawiać mięso, pamiętaj, aby dokładnie spuścić krew (warto pamiętać, że odpowiednio spreparowana może zostać głównym składnikiem polskiej zupy zwanej czarniną lub czarną polewką!). Mięso powinno być również starannie poporcjowane, dlatego tak ważne są wspomniane już ostre noże, dzięki którym oddzielisz każdy kawałek. Wzoruj się na azjatyckich mistrzach gotowania, którzy filetują mięso jednym ruchem noża: praktyka czyni mistrza, więc też się tego nauczysz. Teraz pozostaje Ci tylko zdecydować, co chcesz podać. Do takiego mięsa ciężko jest dobrać odpowiednie przyprawy, lecz pamiętaj, że zioła takie jak tymianek, rozmaryn czy cząber, i właściwa porcja czosnku zawsze świetnie pasują do mięs. A może skusisz się na przygotowanie pieczeni w cytrusach lub w czerwonymi winie? Lista dań zależy już tylko od Ciebie i Twoich osobistych upodobań kulinarnych. Gdy już rozdzielisz poszczególne części i ułożysz menu, pamiętaj też o tym, aby skupić się na wystroju jadalni. Najprostsze danie smakuje lepiej podane w piękny, estetyczny sposób.
 Nie zapomnij też posprzątać kuchni. Zarzucona naczyniami i powalana krwią nastoletniej ofiary, której ciało masz zamiar podać na swoim urodzinowym przyjęciu, nie będzie dobrze wyglądać w oczach Twych gości.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz