Gotowanie to
sztuka. Wybierz dobre, świeże składniki. Dokładnie przyjrzyj się, czy mięso
jest młode, dobrze odżywione, niezbyt otłuszczone, ale też nie przesadnie
wychudzone - powiedzmy, że po prostu zadbane. Warunki, w jakich
wzrastało, mają duży wpływ na jego smak: antybiotyki, środki czyszczące,
żywienie i zachowanie potrafią zakwasić mięso, co całkowicie zmienia nie tylko
jego walory smakowe, lecz również odżywcze. Jeśli chodzi o wyposażenie Twojej
kuchni, najważniejsze są noże - te rzeźnickie sprawdzą się świetnie, choć japońskie ze stali
nierdzewnej również są godne polecenia, ze względu na ich cudowną ostrość. Gdy
zaczniesz oprawiać mięso, pamiętaj, aby dokładnie spuścić krew (warto pamiętać,
że odpowiednio spreparowana może zostać głównym składnikiem polskiej zupy
zwanej czarniną lub czarną polewką!). Mięso powinno być również starannie
poporcjowane, dlatego tak ważne są wspomniane już ostre noże, dzięki którym
oddzielisz każdy kawałek. Wzoruj się na azjatyckich mistrzach gotowania, którzy
filetują mięso jednym ruchem noża: praktyka czyni mistrza, więc też się tego
nauczysz. Teraz pozostaje Ci tylko zdecydować, co chcesz podać. Do takiego
mięsa ciężko jest dobrać odpowiednie przyprawy, lecz pamiętaj, że zioła takie
jak tymianek, rozmaryn czy cząber, i właściwa porcja czosnku zawsze świetnie
pasują do mięs. A może skusisz się na przygotowanie pieczeni w cytrusach lub w
czerwonymi winie? Lista dań zależy już tylko od Ciebie i Twoich osobistych
upodobań kulinarnych. Gdy już rozdzielisz poszczególne części i ułożysz menu,
pamiętaj też o tym, aby skupić się na wystroju jadalni. Najprostsze danie
smakuje lepiej podane w piękny, estetyczny sposób.
Nie zapomnij
też posprzątać kuchni. Zarzucona naczyniami i powalana krwią nastoletniej
ofiary, której ciało masz zamiar podać na swoim urodzinowym przyjęciu, nie
będzie dobrze wyglądać w oczach Twych gości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz